Kort film om Direktdemokraterna

Så funkar direktdemokrati

En film som förklarar hur direktdemokrati skulle kunna fungera i dagens politiska system.

Producent/illustratör: Olof Forsgren
Röst: Björn Isberg
Ljudproducent: Henrik Meierkord

Vilka är vi?

18 reaktioner på ”Kort film om Direktdemokraterna”

 1. Jag har aldrig vetat vad jag ska rösta på i valen då jag inte vill stödja ett parti där jag inte håller med om i allt. Varför har vi dessutom ens val om det är i slutändan partierna som väljer oavsett vad folket tycker. Och alla dessa bråk mellan partierna är löjliga.
  Jag trodde att ett sådant här parti som Direktdemokraterna bara fanns i min fantasi haha. Jag är verkligen så glad att jag hittade det.

 2. Mer makt till medborgarna. Enkel och så självklart. Precis som en demokrati ska vara. Obegripligt att inte andra partier har förstått detta. Jag vet var min röst hamnar..

 3. Vad sker om för många oinformerade och okvalificerade (ex. p.g.a. för lite information kring ämnet eller p.g.a. en snedvriden vinkling av ett problem från media så de flesta i landet har fel information kring ett ämne ) röstar på en fråga vilket de som verkligen är insatta i ämnet (de högst utbildade inom ämnet) inte alls håller med om. Många frågor är så pass komplexa att de flesta inte kan särskilt mycket om de och det kanske är smartast att ansvaret där överlämnas till dem med mer kunskap. Finns möjligheten till att införa något form av “prov” vid varje röstning, i liknelse med att ha iallafall “godkänt” inom ett ämne, d.v.s. ha fakta om det, innan man får rösta? Ingen överdrivet hög ribba, men det ska vara tydligt att man faktiskt vet en del om det man nu väljer att ha en åsikt om. Lite som vi har körkort för att många inte ska få lida för andras okunskap.

  1. Oj oj oj. Har missat din fråga alldeles för länge. Men det är fullt kör nu.

   När vi sitter som ledamöter i ett politiskt sammanhang så har vi också fått samma underlag som andra partier och de kommer att ligga i vårt forum där det argumenteras och röstas innan det slutgiltiga svaret fastställs. Det skickas då till ledamoten eller ledamöterna som ska avge det resultatet vid t.ex. KF omröstningen. I princip samma förfarande som de vanliga partierna men utan hänsyn till eller beroende av andra partiers ställningstagande.
   Beroende på utfall kan det stödja det ena eller andra blocket eller kanske bara ett annat parti.

 4. Har ni ett sätt att se till att inte en röst “kapas” av någon?

  Dvs. Säg att ni får 5% av rösterna. Ser ni det då som att 100% av befolkningen ska ha rätt att säga sitt på era mandat?

  Hur vet ni väm som röstar? Mobilt bankid?

  Ex. Skapa flera inlogg och rösta flera ggr?

  Skulle således vilja höra mer detaljer,..
  Mvh Max

 5. Delvis är er film en individrätt, men det ni påstår är ogiltigt enär ni envisas med att förbehålla er makten inom partiet. Men det finns ju människor utanför. Därför krävs en individrätt gällande alla. Men ert sätt att “rösta” är en början till en individrätt med en ny äganderätt och att man där rösar och ansvarar inom “nivåer”. Man får då en individrätt med individanknuten äganderätt med nivåbeslut. Detta kan på sikt ersätta den nu tillämpade abstrakta sk demokratin./Johan.

  1. Hej Johan,
   I en mindre abstrakt demokrati finns det inga partier, bara politiker/medborgare som engagerar sig i olika sakfrågor. Vi ser det inte som ett självändamål att ge makt åt “partiet”. Vi tror och hoppas däremot att det kan bidra till att öka individrätten i den riktning som du pekar ut.

  2. Makten ligger hos folket, vad och hur ser du på det annars? Du tycks ha en märklig insikts förståelse gällande dagens möjlighet för individen att delta.
   Ledsen Johan, men jag förstår inte ditt resonemang. M v h . Tobbe

 6. Härlig film! Det borde kanske finnas en kommun-politisk variant också. Direktdemokraterna ligger betydligt närmre kommunala mandat än de 4% som krävs i Riksdagsvalet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Din rösträtt mellan valen